Case: Så bidrog We Selects unika tvåstegs-annonsering till fantastiska resultat för Coop Online

 
We-Select-Case-CoopOnline-Banner.gif
Coop-Online-Case-Om-Projektet.png

Projektet i korthet


Coop Online, nätbutiken för en av Sveriges ledande kedjor inom dagligvaruhandeln, sökte en Teamlead till sin kundtjänstavdelning. De valde tvåstegsannonsering via We Select eftersom formatet matchade perfekt med att man ville lyfta fram den digitala aspekten i tjänsten, samt på vilket sätt Coop Online särskiljer sig från Coop-butikerna. Annonseringen ledde till över 100 ansökningar till tjänsten och att totalt två toppkandidater anställdes.

Coop-Online-Om-Coop.png

Om Coop Online

Coop Online har funnits sedan 2008 och är nätbutiken för Coop, en av Sveriges ledande kedjor inom dagligvaruhandeln. Målsättningen är att det ska vara snabbt och enkelt att handla via coop.se, sortimentet ska vara stort och upplevelsen inspirerande.

WeSelect-Blog-Icon-Goal2.png

Målsättning & syfte

– Profilera Coop Online och särskilja dem från Coop-butikerna
– Få in rätt profiler med tydlig digital kompetens
– Hitta kandidater som var långsiktiga matchningar då man hämtat tillbaka kundtjänsten inhouse

Coop-Online-Steg-1_3.gif

Lösningen

För att få in mer kvalitativa ansökningar från kandidater som matchade Coop Online långsiktigt bearbetades målgrupperna på sociala medier genom annonsering i två steg. I första steget visades inspirerande och informativt material om Coop Online som arbetsgivare.

Coop-Online-Steg-2.png

I andra steget annonserades själva tjänsten ut, både på sociala medier och traditionella jobbsajter. Kandidaterna sökte via en skräddarsydd karriärsida, byggd med We Selects eget system Talent Software och Coop Online kunde sedan även sköta hela rekryteringsprocessen därigenom.

Coop-Online-Nyckeltal-Anstallda.png

Resultatet

I och med att Coop Online valde att använda sig av Talent Software kunde de enkelt överblicka processen och valde efter halva annonseringstiden att göra en större optimering av kampanjen. Detta ledde till större volym på antalet ansökningar och framför allt ett ökat inflöde av relevanta toppkandidater. Som resultat av mängden relevanta ansökningar anställdes till slut inte bara en, utan två, personer för tjänsten som Teamlead hos Coop Online.

 
 
Coop-Online-Nyckeltal-Rackvidd.png

Hög räckvidd inom målgruppen

Coop-Online-Nyckeltal-EB-lift.png

Ökad kännedom om arbetsgivaren

Coop-Online-Nyckeltal-Visningar.png

Väl bearbetad målgrupp